Eksperymenty - czy można zamrażać jajka?


Jest to jeden z eksperymentów przesłanych nam przez Kreatywną Pedagog, a jego prostota jest w prost wspaniała :)
Do wykonania eksperymentu potrzebujemy:
- jajka
- zamrażalnik (tak, w tym roku nie uda nam się w wielkanoc zakopać jajek w śniegu :) )

Sposób wykonania:
Surowe jajko, bez żadnych pęknięć na skorupce wkładamy na noc do zamrażarki. Rano oglądamy jajko. Z pewnością zaobserwujemy, że ma wyraźnie uszkodzoną (pękniętą) skorupkę. Dlaczego tak się stało? Jajko zawiera w sobie dużo wody, która zamarza w ujemnych temperaturach, zwiększając swoją objętość. W wyniku tego ciśnienie wewnątrz skorupki gwałtownie rośnie doprowadzając do jej pęknięcia.

Nie jest to może najbardziej zajmujący eksperyment, ale z pewnością ciekawy i zapadający w pamięć. Przy okazji w ciekawy sposób możemy pociechom zaszczepiać wiedzę naukową, która wbrew pozorom zostaje, nawet, gdy wpajamy ją bardzo młodym małym ludziom - w końcu, czym skorupka za młodu.... :)

Źródło

Polub na FB

Instagram


Comments

Post a Comment